Välj en lök som inte är skadad, den skall inte heller ha virusangrepp eller vara mjuk.
När du kommer hem med din nyinköpta lök, placera den med rötterna i vatten (inte själva löken!) över natten. Då sväller rötterna och väcks till liv.
Plantera löken, gärna i en tung kruka som inte välter lätt. Vanlig blomjord går bra, men ta lite lecakulor i botten.
Krukan skall vara så stor att ca två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten.
En tredjedel av löken skall vara ovan jord.
Vattna igenom jorden rejält och ställ sedan krukan med en huva över i ett fönster ovanför ett påslaget element, eller annars mörkt och varmt så att rotbildningen snabbt kommer igång. Om din amaryllis inte vill växa, brukar det betyda att den står för kallt.
Vattna inte mer nu innan blomstängeln kommer upp, det brukar ta någon vecka.
När blomstängeln har kommit upp, börja vattna igen men vattna sparsamt och gärna på fatet så den inte ränner i höjden, för då tippar den lätt p.g.a. de tunga klockorna. Men skulle bladen bli blågröna och blomman sloka, vattnar du förmodligen för lite.. lagom är bäst!
Ha den sedan den börjat blomma helst lite svalt placerad, i fönster eller en bit in i rummet.
Tål mycket ljus men gärna inte i direkt sol. Under vinterhalvåret har vi ju knappast sol så det besvärar…men skulle blommorna tappa färgen så får den förmodligen ändå för mycket sol.
När stängeln har blommat över, skär bort den. Det brukar finnas fler stänglar på gång då.
När amaryllisen har blommat färdigt, öka vattningen. Vattna nu uppifrån, dock aldrig på löken, och börja ge näring: först varannan vecka, sedan varje vecka från mitten av april. Sköt den som en vanlig rumsväxt så att bladen kan utvecklas och ge näring åt löken.
Ställ gärna krukan i trädgården under sommaren, lite halvskuggigt, under en gles buske t.ex. Glöm bara inte att vattna och gödsla den!
Innan frosten kommer, ta in krukan och minska vattningen, sluta gödsla.
I september-oktober sluta vattna helt och låt bladen vissna ner. Placera gärna amaryllisen i en mörk, sval källare e.d. och låt den vila.
Men skulle bladen bli gula redan när amaryllisen blommar eller strax efter, alltså långt innan det är dags att gå i vila, så kan den ha drabbats av nematoder, små rundmaskar. Kolla hur löken och rötterna mår i krukan! Detta kan ibland hända om man vattnat för mycket. Ser du maskar så kasta bort löken!
Frampå vårvintern kan man börja titta om det börjar komma en ny blomknopp. Då planterar man om den, tar fram den till fönstret och börjar driva igen. Cirkeln är sluten…
Sådan är amaryllisens årsrytm, men det finns de som har sin amaryllis stående på fönsterbrädan året om och den blommar ändå år efter år….
Januari månads blomma- Clematis
12 december 2012
November månads blomma- Novemberkaktus
Novemberkaktus Schlumbergera truncata är kaktusväxten som både är lättskött och som alltid förvånar med sin vackra blomning när det mesta runt omkring oss kämpar för sin existens i det korta vinterljuset. Efter månader av vila fylls nu växten med massor av blomknoppar som slår ut runt denna tid.15 november 2012
Lycka i form av en Epifyt......
Tänk att man bli lika lycklig varje år!!! Min trogne, underbara Novemberkaktus blommar igen! | När allt annat går ner i vintervila och mörkret ligger som en svart filt över oss då blommar denna annars så oansenliga lilla varelse.... |
Vildvin
Oktober månads blomma- Vildvin
Vildvin har med åren kommit att bli en mycket populär klängväxt. Till utseendet har den stora vackra blad som blir röda på hösten. Vildvin skiljer sig från andra klängväxter som man vanligtvis måste binda upp och stötta, eftersom den växer fritt utan hjälp. Det finns endast fem självklättrande klängväxter och Vildvin är en av dem. De andra fyra är Murgröna, klätterhortensia, benved och trumpetranka. De här växterna behöver du bara rikta och därefter växer de i den riktningen. Vildvin passar bra att ha planterad intill en vägg vilken den med tiden kommer att täcka. Växten klänger sig fast vid olika föremål med hjälp av sina små luftrötter på skotten.
www.trädgårdsväxter.com
4 oktober 2012
September månads blomma- Bägarranka
Mandevilla-hybrid
Bägarranka finns i många olika färger och är oftast uppbunden på båge eller dylikt. Ska stå på ljus plats, gärna i direkt sol. Är lämplig i uterum. Kan även stå utomhus på en varm och skyddad plats. Regelbunden vattning, men endast måttlig gödning. Odla.nu
Dax för vintervila.......
Efter sommarens långa(?) och trogna tjänst, som ögongodis, är det nu dags för mina underbara Pelargoner att få flytta in, för att snart flytta ner till källaren för att vintervila. Pelargoner är som praktfullast nu om dem levt under rätta förutsättningar. Pelargoner tycker nämligen inte om regn på bladen. Då blir de svarta och fula. Men mina Pelargoner har ju bott i mitt växthus och är jättefina. I och med växthuset kan jag förlänga sommaren, men efter dessa regniga dagar känner jag att nu är det höst. Även Fuchsiorna blommar villigt och det känns tråkigt att förpassa dem till en mörk tillvaro i källaren. De får åxå mellan landa inne, så att jag får njuta av dem några veckor längre. Sommaren gav oss åxå en del tomater och en hel del Chilifrukter för den modige att smaska på.
22 september 2012
Augusti månads blomma- Rudbeckia - en till "svenskväxt" i höstträdgården.
Rudbeckian är uppkallad efter en svensk botanist, Olof Rudbeck d.ä.
Den är en lättodlad växt som lyser fint i höstrabatten med sina intensiva blomfärger. Den är också utmärkt till snitt.
Rudbeckian är inte så kräsen på jordmån, bara växtplatsen är väldränerad. Trivs dock bäst i varm, mullrik jord i soligt läge. Om det blir torrperioder under sommaren så bör man vattna.
Man behöver dela de perenna plantorna efter några år, då de glesnar från mitten, varför delning är det enklaste sättet att föröka den på. Man kan också ta rotsticklingar. Rudbeckiorna är mycket härdiga, många sorter går upp till zon 8.
De ettåriga sorterna förökas med frösådd, man bör förkultivera för att blomningen inte skall inträffa alltför sent.
Rudbeckian är uppkallad efter en svensk botanist, Olof Rudbeck d.ä.
Den är en lättodlad växt som lyser fint i höstrabatten med sina intensiva blomfärger. Den är också utmärkt till snitt.
Rudbeckian är inte så kräsen på jordmån, bara växtplatsen är väldränerad. Trivs dock bäst i varm, mullrik jord i soligt läge. Om det blir torrperioder under sommaren så bör man vattna.
Man behöver dela de perenna plantorna efter några år, då de glesnar från mitten, varför delning är det enklaste sättet att föröka den på. Man kan också ta rotsticklingar. Rudbeckiorna är mycket härdiga, många sorter går upp till zon 8.
De ettåriga sorterna förökas med frösådd, man bör förkultivera för att blomningen inte skall inträffa alltför sent.
23 augusti 2012
ROSOR!
Härliga rosor! Den röda växte på tomten när vi köpte den, de tre andra är de jag beställde och lyckades rädda från den beställning där posten skickar rosorna till Östervåla!!! Nä män, jag bor ju i Örbyhus, en annan liten håla! Hur som helst, de har blommat och glatt mig. <3
19 augusti 2012
Juli månads blomma- Stjärnflocka
Stjärnflocka, Astrantia major, är underbar i rabatter och ängar. Den väver sig in bland andra växter och ger mjuk fyllighet. Blomningen varar länge och ger ljuvliga bidrag till buketter. Stjärnflocka är utsedd till Årets Perenn 2005.Stjärnflockans storhet kan ta lite tid att upptäcka. Den är skir och mild i framtoningen och knappast den första växt man lägger märke till i en rabatt. Men när man en gång närmat sig de gracila blomställningarna känns den nästan oumbärlig i trädgården.
De små, små enskilda blommorna sitter som nålar i en välfylld nåldyna och bildar en halvklotformig flock. Den vilar i en krans av vackert tecknade svepeblad. Varje blomstjälk är förgrenad och bär flera blomflockar.
Under sommaren står de stjärnformiga flockarna som en mjuk sky runt plantan. Deras färg varierar något. Hos många plantor dominerar en lätt rosa ton men hos andra är blommorna snarare vita eller gräddfärgade, ofta med inslag av grönt och rosa.
Den slösande rika huvudblomningen infaller i juni-juli. Sen fortsätter stjärnflockan att blomma, men något mindre frikostigt, fram till augusti eller september. Det kan vara bra att klippa bort vissna blomstjälkar efterhand, det lockar plantan att bilda fler nya blommor. En stjärnflocka blir mellan 40 och 70 cm hög beroende på sort. Bladen är flikiga och i de flesta fall friskt gröna och glänsande. Men brokbladig stjärnflocka förekommer också. Odla.nu
29 juli 2012
Tidig juli-och skörd i slutet...........
Bondbönorna har växt i mitt växthus- halva skörden. |
Repning av bondbönor till soppa. |
Det färdiga resultatet- med smak av sommar. |
Inomhus blommor min Orkide med full kraft. |
Utomhus blommar Buskrosor och Prästkragar. |
I växthuset blommar Fuchsian Kristi blods droppe- blomman fick jag av Fredrik, Emil och Hampus som namnsdagspresent. |
Dahlia |
Dahlia |
Innan Bondbönorna växte sig stora och frodiga och gav skörd........ |
Alpclematisen blommar. |
28 juli 2012
Juni månads blomma-Syren.
Juni månads blomma- Syren
Syren är en högväxt buske som skjuter rikligt med rotskott och därför
ofta bildar stora bestånd. Barken är gråaktig och skrovlig. Bladen är
motsatta, kala och spetsigt äggrunda, med utdragen spets och bred
rundad bas. Syren blommar i maj-juni med vita eller lila, väldoftande
blommor som sitter i stora mångblommiga klasar nära grenspetsarna.
Fodret är oansenligt. Blomkronan är omkring två centimeter lång,
rörlik med utbrett bräm. Frukten är en brun kapsel som öppnas i två
halvor. Syren känns lätt igen när den blommar och även vegetativt är
den karaktäristisk med sina motsatta, spetsigt äggrunda, kala blad.
4 juni 2012
Underbara Maj månad.........
Underbara maj månad!! Äppelträden ramar in vårt hus....... |
Ställer man sig under träden hör man hur insekterna arbetar för en riklig äppelskörd. Heja! |
I en av holkarna har det flyttat in ett flugsnappar par. |
Man måste gå riktigt nära för att se skönheten i varje äppelblomma....... |
Runt växthuset tar sig rabarber och vinbärsbuskar. |
I växthuset blommar en Fuschia med dubbla blommor! |
Clematisen jag köpt i år tar sig........ |
Och riktigt nära igen ser jag vilka underverk Dahlians blomma är...... |
Jag lär mig mer och mer att experimentera med bilder. Denna bild blev superläcker tycker jag. |
Och i rabatt och gräsmatta blommar tulpanerna. |
Underbara syrener. |
2 juni 2012
Maj månads blomma- Allium
Prydnadslökarna inom Alliumsläktet utmärker sig genom sin mångfald av färg, form på blomställningen och blomhöjd. Många av arterna blommar på försommaren - precis efter de vårblommande växterna och strax innan sommaren står i full blom. Vid en lätt beröring avger lökar, stjälkar och blad en mild lökdoft. Detta har upplevts som ett problem när man använt Allium som snittblomma, men löklukten försvinner snabbt när stjälkarna har stått i vatten ett litet tag. Av naturliga skäl är det bara de höga och medelhöga arterna som används som snittblommor. En del av Alliumarterna kräver lite specialbehandling för att bli vackra, men man får en fantastisk blomning tillbaks som varar länge, till och med när blomhuvuden har bildat fröställningar är de vackra. Alla arterna kan användas i trädgården. De låga arterna är perfekta för stenpartiet och en del till och med förvildar sig. Namnet Allium härstammar från det forntida Romerska språket och har betydelsen lök eller purjolök. Linné kom sedan att använda namnet för hela släktet. (Källa IBC)22 maj 2012
Jag älskar pelargoner!!!!!!!
Pelargonernas 10 i topp- här presenteras de tre populäraste.....
Blomsterfrämjandet har tagit pulsen på vilka sorter, färger och trender som gäller den här säsongen.
Källmaterial; Odla.nu
Blomsterfrämjandet har tagit pulsen på vilka sorter, färger och trender som gäller den här säsongen.
Röd vinnare
Listan på populäraste pelargon toppas av ’Diabolo’, som också lär vara världens mest sålda pelargonsort! Färgen är röd och tillsammans med ett par andra storsäljande röda sorter utgör pelargoner i klara röda färger nästan hälften av det som säljs. En urstark Medelhavstrend och vår förkärlek för klassiska inslag bäddar för de röda sorternas popularitet. ’Diabolo’ är en härlig sort att bli glad av.Romantisk tvåa
En ärovärd andraplats kniper ’Dolce Vita’ som är en modern typ Mårbackapelargon. Få sorter är så älskade i Sverige som de svagt rosa-vita Mårbackapelargonerna med koppling till Selma Lagerlöf. ’Dolce vita’ har ljusrosa blommor och ett friskt och fint växtsätt. En romantisk och älskad pelargon, som nästan krävs för att hemmet ska kännas komplett.-
Kärlekspelargon Calliope!!
Älskade Mårbacka!
Vitt på tredje plats
På tredje plats kommer ’Tango White’ som är den enda vita sorten på topplistan. Vita blommor har ökat i popularitet de senaste åren både när det gäller utomhusväxter, snitt och prydnadsväxter. Pelargoner utgör inget undantag och även här är vitt en omtyckt färg som ökar stadigt.Källmaterial; Odla.nu
14 maj 2012
Fix i paradiset!
Härligt att äntligen få fixa till i mitt paradis........och nu ska jag njuta av lugnet och ögongodiset......ahhh!
Stjärnöga |
Clematis, Fuchsia, Vinranka och Dahlia |
Bägaranka, Luktärt, Liljor och Pelargoner |
Kryddorna Rosmarin (mums till kött) och Basilika, Persilja (mums till mycket), och Dahlia. |
Chiliplanta, present från en trevlig granne och Pelargon. Liten Nelly tittar in! |
Sockerärtor och tomater. |
SommarDahlia |
Och inne blommar Hibiskusen. |
Gräsmattan är knallblå av underbara Scilla. |
I rabatten blommar hyacinter från fjolårets jullökar. |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)